Storytelling
Boer Bouterse
Op 7 augustus 2010 reed ik op de West-Krakeelstraat in Sommelsdijk en zag op de Westdijk een oude meneer wandelen. Hij was gekleed in een blauwe kiel en op zijn hoofd droeg hij een calotte. Direct heb ik thuis mijn Nikon D200 opgehaald. Gelukkig trof ik hem weer aan, uitrustend op de stenen keermuur naast café de Kok. We raakten in gesprek. Hij vertelde dat hij Bouterse heette en dat hij 94 jaar oud was. Hij woont op het boerenspulletje op de Oudelandsedijk, iets verder op. Na de kennismaking vroeg ik of ik een paar foto’s mocht maken. “Je doet maar” zei Bouterse.
Na deze eerste sessie liep ik mee naar zijn huis. Bij het afscheid spraken we af dat ik nog eens terug zou komen.
Ik bezocht hem van oktober 2010 tot maart 2011.
Bij de allereerste fotosessie bij hem thuis, trok hij al gauw zijn portefeuille. Daaruit kwam zijn trouwfoto. Ook een benzinebonboekje uit de Tweede Wereldoorlog kwam hieruit uit.
Verrassend wat de oude man allemaal liet zien en vertelde.
Alle opnamen fotografeerde ik bij bestaand licht op 400 ISO.
Met deze fotoserie behaalde ik in 2012 het predicaat Bondsmeesterklasse.
Op een kier worden gezet
Door het aanleggen van een zoetwaterkanaal, gaat het poldergebied Westplaat ingrijpend veranderen. Daarom heb ik op 9 september 2015 de heer van Vliet en zijn woning aan de Bekadeweg gefotografeerd.
Van Vliet is 82 jaar geleden op deze plek geboren en opgegroeid. Toen hij getrouwd is, is hij met zijn gezin in deze woning blijven wonen.
Als de waterstand in het Haringvliet lager is dan op zee, worden de Haringvlietsluizen op een kier gezet. Het zogenaamde “Kierbesluit”.
Dit is belangrijk voor de internationale vismigratie. Trekvissen, waaronder zalm en zeeforel, kunnen zo de sluizen passeren richting hun paaigebieden die stroomopwaarts liggen.
Het openzetten van de sluizen zorgt er ook voor dat zout water binnen kan stromen, waardoor het westelijke deel van het Haringvliet gaat verzilten. Inname van zoet water blijft op het Haringvliet gegarandeerd ten oosten van Middelharnis en het Spui. Op 20 juni 2013 is een principebesluit genomen. In september 2018 zijn de sluizen op een kier gegaan.
Jan van Nimwegen
Jan van Nimwegen is een alleenstaande man. Bijgenaamd ‘Ludolf’ dit naar de langlopende docusoap van de Duitse televisiezender DMAX. De serie ging over de vier broers Ludolf en hun autosloperij genaamd ‘Ludolf Autoverwertung’. Cor de broer van Jan woont een sloot verder en hij heeft nog een broer die regelmatig op het erf klusjes doet. Jan verlaat zijn erf alleen om met zijn rottweiler een rondje te gaan lopen. Een van Jans taken is de bevoorrading van de verkoopkar langs de Molenweg. Verse uitloop-eitjes en groente daar zorgt Jan voor. Het ledigen van het geldbakje moet ook regelmatig gebeuren. Jan is erg gelukkig op zijn terrein.
Jan Peeman
Jan Peeman is vrijgezel, ‘Jan Porselein’ wordt hij ook wel genoemd. Overdag is hij werkzaam in het sloopbedrijf van Van Groningen in Middelharnis, maar in zijn vrije tijd verandert hij in een collectioneur van porselein. Jan woont in zijn geboortehuis op Goeree-Overflakkee. Hij gaat nooit met vakantie en is een echte einzelgänger. Jan is happy zoals hij leeft.